Jdi na obsah Jdi na menu
 


,,Jak se vyrábějí parfémy:) **"

Jak se parfémy vyrábí

Výrobní technologie, metody získávání vůní 
Při výrobě parfémů se uplatňují chemické postupy používané při výrobě alkoholických nápojů nebo léků.
Kosmetický průmysl používá jako nejčastější stavební komponenty rostlinné silice. Podívejme se, jak se vlastně získává koncentrovaná vůně, která se později mistrně zkomponuje a zředěná alkoholem promění v nezapomenutelnou vůni.

Destilace čili odpařování
Většina komponentů, důležitých pro destilaci, obsahují rostliny, např. vonné silice, které velmi příjemně voní. Součástí silic jsou terpeny – organické sloučeniny. Vedle nich jsou ještě důležité sloučeniny síry (které jsou obsaženy v rostlinách vonících po česneku a hořčici) a některé aromatické sloučeniny: fenoly, aromatické aldehydy a kumariny. Z terpenů, které jsou v silicích, dochází při styku s kyslíkem ke vzniku alkoholů, esterů, aldehydů a ketonů. Bod varu různých složek silic je velmi odlišný: 160-290 °C. To, kolik je v prostoru molekul vůně nebo síla vůně, závisí na tlaku páry, jenž je závislá na teplotě vzduchu. Pokud chceme získat z rostliny co nejvíce čisté silice a o ostatní části rostliny nestojíme, použijeme dobře osvědčenou metodu, kterou objevili staří Arabové: destilaci. Tekutinu obsaženou v rostlinných buňkách zahřejeme spolu s tekutinou, která se s ní nemísí (s vodou), páru z rostliny vytáhneme, v druhé fázi ji ochladíme, a tím ji uchováme - kondenzujeme. 

Chlazení, kondenzace
Vodní pára a silicové výpary po ochlazení v kondenzátoru opět zkapalní. Systém ve tvaru spirály nebo spojených trubic z mědi, hliníku nebo nerezové oceli vede v protiproudu chladicí vodu. Teplota vypouštěného kondenzátu obvykle nepřekračuje 25-30 °C. Při vyšší teplotě by totiž mohly nastat nežádoucí chemické změny.

Separace, filtrace
Separace silice z vodního roztoku, který vytéká z kondenzátoru, se provádí v takzvané florentinské nádobě, jednoduše na základě rozdílné hustoty. Menší florentinské nádoby jsou skleněné, větší se vyrábí z kovu. Podle toho, zda je silice lehčí nebo těžší než voda, je výpustní otvor umístěn nahoře nebo dole.
Silice se v destilátu oddělí ve větších či menších kapkách, které ve vodě směřují podle své hustoty nahoru nebo dolů. Nejmenší kapky potřebují pro oddělení delší dobu.
Oddělenou silici je třeba přefiltrovat a vyčistit od viditelných nečistot a vody. Uvolněná voda totiž může být v průběhu skladování příčinou nežádoucích chemických změn, především hydrolýzy esterů. Je proto důležité vodu co nejdokonaleji odstranit. Schopnost silic rozkládat vodu roste také s teplotou. Proto se v létě vyrobené vonné silice po zchlazení, často v důsledku uvolnění vody, zakalují.   J.m.

 

Náhledy fotografií ze složky Kresby ;)* my inspiration and motivation ;)*